Heminredning och design

Ibland blandas begreppen heminredning och design ihop. En person som är duktig på det ena behöver nödvändigtvis inte vara lika bra på det andra – även om det ofta sitter ihop. De som är duktig på estetik kan nämligen jobba med de bägge delarna.

Vad är då skillnaden?

Alla saker har en designer ritat och därmed designat. En del är designade enbart för att skapa en perfekt funktionalitet medan andra nästintill enbart bara för att vara snygga. När en funktionell produkt ex en soffa, bord och stolar är designade för att vara lite unika och därmed inte produceras i tusental kallas de för designmöbler.

Poängen är alltså att design är en enda produkt.

Heminredning är samspelet mellan de olika produkterna som finns i ett hem. Ett hem kan vara fullt med designade möbler och dyra mattor utan att det känns heminrett. De dyra exklusiva sakerna gör alltså inte en hel inredning.

Det vanligaste vid heminredning är att man utgår från några punkter. Det kan vara matsalsgruppen eller soffan som sedan matchas med mattor, tavlor och belysning. Är bordet designat av en känd designer kan det vara smart att leta efter produkter inom samma serie eftersom de är tänkt att vara i samma rum och därmed med stor säkerhet passar ihop.

De som jobbar med de små detaljerna jobbar alltså med design. De som jobbar med helheten och placerar ut de små detaljerna jobbar med heminredning. Är du duktig på småsaker så jobba med det och låt någon annan jobba med helheten – eller tvärtom.