Kloka renoverings val

När det ska renoveras, följer många beslut. Material och inredning ska köpas och eventuell hantverkare ska anlitas. Hela kalaset kommer att kosta en slant och en budget måste sättas och eventuellt lån måste tas. Vad kan du göra för att göra kloka val för renoveringen?

Planera och budgetera

Planera renoveringen. Vad behöver göras och vilka delar är viktiga att lägga extra krut på. Finns det några genvägar att ta, som att köpa begagnade saker, eller måste allt vara nytt. Ta offert från flera byggvaruhus och även av hantverkare eller byggfirmor att göra jobbet. Räkna efter vart prislappen skulle hamna och kolla om eventuellt lån.

Välj material klokt

Materialmässigt kan besluten vara a och o. För att göra kloka val bör flera aspekter övervägas, som när man väljer att lägga in ett nytt golv. Priset kan bestämma en del, men att lägga in ett golv lämpat för golvvärme kan vara ett hållbart val, på det golv du redan lagt in golvvärme på. Problem som material som torkar ihop eller spricker sönder, kan vara ett betydligt dyrare kortsiktigt beslut.

Prioritera

Stora renoveringar, som att ta sig an ett helt hus, kan man inte göra själv inom överskådlig tid. Har du möjlighet är det bättre att anlita hjälp, eller att göra rum för rum klart och ta sig an den nödvändigaste renoveringen först.