Köksrenovering

Förr eller senare hamnar husägaren i situationen av att köket måste renoveras. Man börjar så smått att fundera på att byta spis, sedan kanske man vill ha lite modernare vattenkranar. Kylskåp och frys börjar kännas lite små och inte helt funktionsdugliga; ja ni vet: och så där rullar det på.

Sammanfattningsvis kan man säga att om man börjar byta väsentliga delar i köket ska man nog överväga att göra en helrenovering. Köket är en plats som utsätts för ganska omild behandling med värme, vatten och fettstänk dagarna i ända och till slut är det stopp. Tyvärr gillas köket också av diverse små skadedjur som gärna kommer för att få något att äta där. River man bort något i en avdelning stöter man gärna på något i en annan och det blir inte bra om man försöker laga och lappa.

Vanligen kommer man så småningom fram till att man ska göra en totalrenovering. Då finns det ett antal saker man ska fundera över.

Kostnad

Den allra första frågan är: vad kommer det att kosta? För de allra flesta kan man då räkna med ett belopp som man inte kan betala kontant. Enligt Byggahus.se kan man räkna med en kostnad på c:a 250 000 för ett standardkök.

Vatten

Vattnet är en alldeles särskild och viktig fråga för hälsan och för kökets livslängd. I samband med renoveringen kan det vara läge att göra en vattenanalys. Det kan vara anledning att sätta in filter för att få bästa möjliga vattenkvalitet.

Köksmaterial

Ett sätt att göra det enkelt för sig är att beställa helt färdiga kök från exempelvis IKEA eller köksspecialister som Marbodal. Då får man allting färdigt, men det blir naturligtvis lite dyrare än om man kan göra en mängd jobb själv. Tack vare ROT-avdraget kan det dock löna sig att utföra vissa arbeten, som rivning till exempel genom en snickare.