Minimalistisk

Minimalismen är från början en konstart som slog igenom efter andra världskriget inom konst, film och litteratur. En av de grundläggande teserna inom minimalismen är att allting kan reduceras till sin enklaste form. Det berömda uttrycket ”less is more” kommer verkligen väl till pass när man talar om minimalism.

Så småningom kom minimalismen även att avspegla sig inom arkitektur och inredning. Idag är en minimalistisk inredningsstil något som många väljer på grund av man ser det som något funktionellt och praktiskt.

Det som kännetecknar en minimalistisk inredningsstil är framför allt att hemmet inreds med så lite möbler som möjligt. Endast de mest nödvändiga möblerna får plats i ett minimalistiskt inrett hem. I exempelvis ett vardagsrum finns inget annat än en soffa med soffbord och kanske en fåtölj samt en TV-bänk till teven. Eventuellt finns det även några lampor i rummet, men oftast ingen matta, då detta lite av förminskar den minimalistiska upplevelsen av rummet.

Vid minimalistisk inredning är även så kallades accentdekorationer vanliga, som till exempel konstverk, tavlor, inramade foton samt växter. Alla dessa har sin egen plats i rummet för att ge hemmet just den egna personliga prägel man är ute efter.

Ledordet för minimalismen är kvalitet snarare än kvantitet. Det vill säga man väljer ofta några riktigt bra saker man gillar och använder dessa ofta istället för många saker som kanske tenderar att bytas ut med jämna mellanrum.

Förespråkarna för en minimalistisk inredningsstil anser att den tillför hemmet en elegantare och mer sofistikerad känsla samtidigt som frånvaron av skräp och annat plock gör det till en mer avslappnad miljö att vistas i. Således är den också mindre stressande eftersom man måste hantera mindre visuell distraktion.

Dessutom är ett minimalistiskt inrett och designat hem betydligt lättare att städa samtidigt som det blir billigare eftersom man inte behöver lägga så mycket pengar på dels möbler, dels småprylar och andra attiraljer.