Mode på sängar

Trender inom sovrumsinredning brukar inte ofta innefatta själva sängen. Normalt är det sänggavlar, sänghimlar och överkast som får stå för stilskapandet i sovrummet medan den traditionella resårbotten består.

Det går dock att urskilja några trender när det gäller sängar. Resårbottensängen är nog fortfarande bland de mest populära modellerna i Sverige. Den består av en resårbotten samt en bäddmadrass, ben och sängstomme måste läggas till. Kontinentalsängar är också populära men den senaste tiden har ribbottensängarna ökat starkt på marknaden, bestående av sängstomme, en ribbotten samt en madrass av till exempel tempur, latex, skum eller resår.

Många timmar

Vissa av oss, speciellt om vi har tur, tillbringar lika många timmar i sängen som på jobbet. Detta betyder att det är mycket viktigt med en skön och bekväm säng. Men den bör också vara bra ur hälsosynpunkt. Där kommer till exempel tempurmadrasserna in i bilden. Dessa madrasser erbjuder ett bra stöd och komfort för hela kroppen. TEMPUR-materialet blev ursprungligen utvecklat av NASA för lindrat tryck vid uppskjutningen i rymden. På senare år har dessa specialmadrasser blivit mycket populära och många personer med rygg- och nackproblem skaffar sig kuddar och madrasser i detta särskilda material. De tryckavlastande egenskaperna ger en bättre komfort och gör att madrassen lämpar sig väl för äldre och sjuka.

Rätt säng

Att välja rätt säng är inte alltid det lättaste. Det bästa enligt experterna är att du provligger dig fram till just din favorit. Den ställning du sover i är väsentlig; på rygg, på mage eller på sidan, detta spelar en stor roll i ditt val av säng. Valet av en säng beror också mycket på kroppsvikten, hur sängen ser ut, smaken och priset för sängen i fråga. Glöm dock inte att en tredjedel av ditt liv tillbringas i sängen och det är där du återhämtar dig efter dagens slit.