Modern design

Industriell design och formgivning kom redan i slutet av 1800-talet. Tanken med industriell design är att den ska tilltala en väldigt stor skara och därmed kunna tillverkas i en stor mängd maskinellt. Det gäller som designer att därmed känna till marknaden, materialet som ska användas och även hur människor fungerar i vardagen. Numera är industriell design även en designstil som kommit starkt under de senaste åren.

Designen ska inte bara vara funktionell utan också estetiskt tilltalande. En typ av industriell design som har hållit väldigt länge och fortfarande är estetiskt tilltalande är coca cola flaskan som ritades 1915 av svenskamerikanen Alexander Samuelsson. Glasflaskan har sett likadan ut genom åren och används fortfarande till samma ändamål, den har blivit till en klassiker!

A&E började tillverka diskborstar med industriellt designat utseende. Dessa har sett likadana ut i årtionden och har sålts i miljontals exemplar. Det som kännetecknar industriell design är just att den inte blir utdaterad samt att den är enkel att massproducera.

I ett senare skede kom även ergonomi och funktion in som nyckelord. Caféstolar är ett bra exempel på detta. De ska kunna massproduceras, vara sköna att sitta i för kunderna men samtidigt praktiskt kunna staplas och ställas undan vid dagens slut.

Idag har industriell design även blivit till en speciell stil inom formgivning. En avskalad look med ruffa material såsom stolar i borstad stål, råaträytor och betong. Färgerna ligger i den kalla färgskalan och får gärna vara högblanka. Ett minimum av utsmyckningar där funktionaliteten är det centrala. Om du vill få inspiration för ljussättning i industriell stil kan du gå in på zalando.se som har ett snyggt urval av lampor i olika designtyper.

Inom den industriella designen är det oväsentligt om slutprodukten är köksassistenter, bilar, telefoner eller cyklar målet är detsamma. Brukaren ska få en fin produkt till ett hyfsat bra pris och designen ska vara tilltalande under en lång tid. Mini cooper, iPad och KitchenAid är några bra exempel på detta även om iPad är ny på marknaden. Det är märken som har funnits med ett bra tag och även om de så smått förändras har de samma utseende och användarområde. Produkter som kommer till genom industriell design blir ofta ikoner och det kan ses som en investering att köpa en sådan produkt då de oftast inte tappar i värde genom åren, snarare tvärtom.

De blir också till ett snyggt tillskott i hemmet. Den moderna industriella designen sörjer för rena linjer och ett minimum av prålighet. Fokus ligger på form och funktion och ett hem inrett i denna stil blir praktiskt och stilrent. De textilier som används är tillverkade i funktionella, ofta miljövänliga material som ska vara slitstarka och lätta att tvätta. I det moderna hemmet är köksassistenten lika mycket en inredningsdetalj som soffkuddarna.