Mys med en brasa

 

Finns det något skönare än att kunna kura ihop framför en öppen brasa under en mörk och blåsig kväll. Den ger inte bara en mysig stämning och en vacker inredningsdetalj utan gör också att din bostad blir mera värd.

Det har förekommit under tusentals år att vi eldar för att få det varmt och skönt inomhus men skillnaden är att vi idag har lärt oss hur vi ska elda förståndigt. Tekniken för att elda med ved i kamin har också gått framåt så att det är bättre för vårt klimat. I och med att fler och fler installerar moderna och tekniskt utvecklade braskaminer så har trots att vi eldar lika mycket ved som med gammal teknologi så har utsläppet av partiklar minskats.

En kamin eller eldstad är högaktuell i dagens inredning vilket beror på den lantliga trenden och passionen för timrade fjällstugor och ett fridfullt torpliv vilket är långt borta från storstadens stress. I många inredningsmagasin visas murade, robusta eldstäder och även när det saknas eldstad så syns ved i olika former i inredningen. Vilket ger rummet ett rustikt intryck oavsett om den är staplad i en snygg vedförvaring eller i en hylla. Även tapeter och tyger är tryckta med ved, träd och timmer i olika former och färger.

Det finns många olika utföranden av eldstäder och i olika prisklasser om man planerar att installera nytt. Vissa kaminer kan man installera som en insats i en öppen spis vilket innebär att verkningsgraden kommer höjas från 5-10 procent till 40-60 procent. En kamin tillverkad i plåt eller gjutjärn ger en snabb värme men svalnar också snabbt. Omger man däremot eldstaden med kakel, tegel eller täljsten kommer det att lagra värme men de blir då också betydligt tyngre och större. För att få bästa värmeeffekten är bästa placeringen av en kamin i ett stort rum med fri cirkulation. Viktigt att tänka på är att omkringliggande material måste brandsäkras och att placeringen av kaminen blir rätt ur brandsäkerhetssynpunkt. En bra leverantör hjälper dig med detta och kan också erbjuda installationsservice.

En stor glaslucka sotar igen och måste skötas men fördelen är att du ser mycket av elden och ger en hög mysfaktor. Du kan också pimpa till brasan genom ett dekorativt gnistskydd eller en cool eldhund, när man inte vill elda i den så är ett mystips att tända ljus i eldstaden. Det finns idag också ett stort utbud av skorstensfria spisar som kan vara ett trevligt alternativ om man inte har utrymme eller möjlighet att installera en riktig kamin, de ger också värme och trivselfaktor. Tänk på att planera valet av kamin så att den passar in i den inredning ni har eller tänkt ha i rummet och våga ta ut svängarna lite genom att kanske placera den mitt i rummet. Låt kaminen bli en självklar blickpunkt genom att ställa den på skimrande metall eller vackra stenplattor.