Säkert i hemmet

De flesta olyckorna sker i hemmet, detta är ett faktum som ofta omtalas när man diskuterar säkerhet i hemmiljö. Därför så tänkte vi i denna artikel ge lite tips på saker man kan göra i hemmet för att minska risken för olyckor, samt lite upplysningar om annan säkerhet.

Motverka skador i hemmet

Varje år skadas ungefär 60 000 barn i eller kring hemmet. De vanligaste skadorna beror på fall- och klämskador, brännskador eller förgiftning. Andra olyckor kan vara att barnen stoppar saker som de inte borde, i mun, ögon eller näsa samt att de får elektricitet i sig. Det finns som ni ser en hel del saker att råka ut för om inte hemmet är säkert.

Därför är det bra att ha koll på en del säkerhetsåtgärder som går att ta till i hemmet. På dinsakerhet.se som vi länkade till ovan finns en checklista för hur man kan barnsäkra hemmet.

 • Skötbordet – har du inte höga kanter på skötbordet så är det att rekommendera att du istället byter på golvet – för att motverka en olycklig fallskada.
 • Trappor – det allra viktigaste vid trappor är att du har en barngrind både upptill och nedtill. Det är viktigt att grinden går att sätta fast ordentligt så att barnet inte kan öppna den. Var också noga med att lära äldre barn att alltid stänga grinden efter sig.
 • Dörrar – på dörrar är det att föredra att ha klämskydd för att minska risken för klämskador. Ett annat tips är att hänga en handduk vid gångjärnen för att dörren inte ska kunna slås igen helt.
 • Vassa kanter – barn rör sig otympligt och kan lätt ramla. Vassa bordskanter borde täckas över.
 • Spärrar – köp spärrar till skåp och luckor i kök och städutrymmen så barnen inte kommer åt innehållet. Tänk också på ugnsluckan.
 • Matlagning – var uppmärksam så du inte lägger knivar och vassa bestick nära bordskanter så barnen kan nå dem. Vänd kastrullhandtag inåt så barnen inte kan sträcka sig efter dem.
 • Uttag – alla eluttag borde täckas över för att förhindra att barnen fick stötar eller värre.

Motverka intrång i hemmet

Vissa saker kan man påverka, men andra är svårare att göra något åt. Intrång i hemmet är något som man inte kan motverka helt, men det går att förebygga och göra så att risken minskar. Vi tar här upp våra bästa tips för att motverka att någon väljer att bryta sig in i din bostad.

 • Skaffa ett hemlarm – Ett hemlarm är ett av de bästa skydden du kan ha för att göra ditt hem till en säker plats när det handlar om att undvika inbrottsförsök. Vill du ha mer djupgående information om hemlarm, dess funktioner och kostnader så ska du besöka http://www.homealarm.se, där finns både information och fina erbjudanden.
 • Dörrar och fönster – Har du möjlighet att byta ut gamla dörrar och fönster mot moderna inbrottssäkra modeller så är detta att rekommendera.
 • Grannar – Ser du till att ha goda relationer med dina grannar så kommer det alltid att finnas ett extra vakande öga att tillgå om du skulle vara bortrest eller bara borta från lägenheten eller huset.
 • Timers – om ni ska resa bort kan ni köpa timers till radio och belysning som tänd under vissa intervaller. Detta får det att se ut som någon är hemma och minskar risken för inbrott.