Skandinavisk

Skandinavisk inredningsstil påminner en del om den minimalistiska inredningsstilen och uppstod någon gång under 1950-talet. Stilen präglas av att den främst skall vara funktionellt, estetiskt och ekologiskt betonad.

Skandinavisk design, eller ”Scandinavian design” som det kallas internationellt, är kanske ett begrepp som främst handlar om designmöbler och dylikt, men som på senare år i allt högre grad innefattar även inredning.

Möblerna i den skandinaviska inredningsstilen är i ljusa träslag som björk, ek och bok alternativt vita med rena linjer. Det ska vara stilrent och funktionellt. För den som vill ha riktiga designermöbler från skandinaviska formgivare är namn som Klint, Asplund, Bruno Mattson samt Arne Jacobsen helt rätt. För den med en mer begränsad budget fungerar även Ikea alldeles utmärkt. En idé är att besöka en loppis för att se om man kanske där kan hitta något passande och snyggt. Dessutom blir det heller inte så dyrt.

Vad gäller inredning enligt skandinavisk stil är en av de viktigaste hörnstenarna enkla och avskalade rum, fria från prylar och annat överflöd. Färgerna ska vara vita och ljusa, både väggar och tak. Även golvet bör gå i vitt. Fönster bör kläs i enkla, tunna, vita gardiner i passande material.

Andra färger som fungerar vad gäller filtar, kuddar och dylikt är dova färger, som till exempel mossgrönt, brunt, grått och blått.

Vad gäller annan interiör som keramik, satsa på rustikt stengodskeramik som muggar, vaser och små skulpturer. Väljer man glas, exempelvis glasvaser ska dessa var stora och färgade och gärna vara försedda med ett litet kvistarrangemang av något slag.

Att designa en egen sänggavel med skandinaviskt utseende är numera möjligt genom AZ Design, du kommer med ett förslag på hur du vill att sänggaveln ska se ut och företaget ritar upp i 3D design hur den kommer att se ut. Efter ditt godkännande så börjas tillverkningen.