Värm upp med braskamin

Under vintern är det viktigt att på ett miljövänligt och ekonomiskt sätt kunna hålla värmen uppe i inomhus, det går att drastiskt reducera kostnaden för uppvärmning genom att installera en braskamin, reduceringen kan komma ända upp till 40 eller 50 procent.

Det finns med andra ord en hel del slantar att spara  när du en gång har bestämt dig för att köpa en, eller flera, braskaminer. Bland braskaminerna finns det gjutjärnskaminer, kakelugnar, murspisar, spiskassetter.

Braskaminer

En braskamin är en fristående kamin som ansluts till en rökkanal. Dess effekt kan variera men brukar normalt sett vara mellan 3-11 kW, dess verkningsgrad brukar röra sig mellan 65 och 85%. Braskaminer finns att köpa i många olika modeller, här kan du se några exempel på kaminer i olika material och storlekar i varierande prisklasser och för olika syften. 

Viktigt att tänka på

När du köper en kamin är det viktigt att du inte glömmer bort de extra kostnaderna som är förknippade med köpet. Dessa kan till exempel vara  en ny skorsten, en bygganmälan eller ett bygglov från kommunen, en besiktning efter installationen, ett gnistskydd på golvet under eldstaden. Montering av kaminen och reparation av monteringsplatsen brukar eller inte vara med i priset för själva kaminen. Priserna är förstås mycket varierande beroende på omständigheterna.

För mer information gällande braskaminer, samt goda råd och tips i allmänhet så kan du läsa denna artikel på dinbyggare.se, som innehåller mycket matnyttig fakta.

Val av kamin

När det gäller valet av rätt kamin, bör du fråga dig; Vill du ha en klassisk design i gjutjärn eller kanske en lite modernare i gjutjärn? Vilket är avståndet till brännbara material? Hur många kvadratmeter har du för avsikt att braskaminen ska värma upp? Har du fler värmekällor som till exempel oljebrännare eller elvärme eller är braskaminen den enda värmekällan? Dessa är bara ett urval av de frågor du bör ställa dig själv innan köpet.